sivut

tiistai 4. joulukuuta 2018

Jouluinen pöytäesillepano

Viime perjantaina hyllytettävää oli todella vähän, joten pyhitin päivän esillepanoille. Olin saanut ohjeeksi tehdä jouluisen pöytäesillepanon miesten pukeutumisosaston eteen. Edellisenä päivänä oli saapunut hulvattoman hauskoja miesten jouluvillapaitoja ja ohjaajani pyysi, jos voisin tehdä pöydän niistä.

Valitsin pöytään kahden villapaidan lisäksi miesten jouluisia sukkia ja tonttulakkeja. Jouluista tunnelmaa lisäämään toin siihen myös pienen kuusen ja muutaman tontun. Torsolle puin mahakkaan joulupukkipaidan ja tonttulakin. Asiakkaiden reaktioita oli hauska tarkkailla pöytää tehdessä. Reaktiot vaihtelivat kauhistuneesta huvittuneeseen. Esillepano ainakin herätti huomiota :D

Jouluesillepano oli nopeasti tehty, joten kerkesin päivän aikana tekemään vielä kaksi muutakin pöytäesillepanoa. Kenkäosastolla oli kaksi pöytää, jotka kaipasivat hieman elävöittämistä. Toisessa oli lasten toppasaappaita ja toisessa pöydässä naisten ja miesten vaellusjalkineita. Sain käyttööni lapsi mallinuken ja miehen torson. Lapselle puin päälle toppahaalarin ja pipon sekä laitoin käteen roikkumaan liukurin tuomaan esillepanoon hieman tarinaa. Miehelle puin ulkoilutakin ja pipon. Asetin nuket keskelle pöytää ja järjestelin kenkälaatikot niiden ympärille niin, että siitä on helppo asiakkaan etsiä oikea koko.

Näiden tehtävien jälkeen aikaa jäi vielä sen verran, että kerkesin hieman järjestelemään leluosaston hyllyjä.






Lasten kenkäpöytä ennen

Lasten kenkäpöytä jalkeen


Aikuisten kenkäpöytä ennen.

Aikuisten kenkäpöytä jälkeen, tosin kuvan pääsin ottamaan vasta tällä viikolla kun pöytä jo hieman muuttunut.

Hyllynpäätyjä

Olen saanut useamman kerran tehtäväkseni järjestää hyllynpäätyjen esillepanot uudestaan. Työskentelen paljon leluosastolla ja siellä on hyllynpäätyihin koitettu saada esillepanot teemoittain. Olen myös tehnyt "ale-päätyjä", joiden tarkoitus on saada myytyä poistuvat tuotteet mahdollisimman tehokkaasti pois ja että uusille ja jatkuville tuotteille saadaan lisää tilaa.

Yksi mielenkiintoisimmista tehtävistä oli ämpäripääty. Myymälään oli tullut tajuttoman suuri kasa muoviämpäreitä, vateja ja vesikauhoja ja ne täytyi saada kivasti esille. Tarkoitus oli myös saada tuotteita mahdollisimman paljon mahtumaan hyllyyn. Ämpäreistä syntyi siis "joulupääty" ja "itsenäisyyspäiväpääty".



kynttilä-pääty
soitin-pääty
Black friday-pääty
Kotileikki-pääty

LOL-pääty







 



perjantai 30. marraskuuta 2018

Normi työpäivä

Työpäivä alkaa useimmiten klo 9. Se tarkoittaa sitä, että olen myymälässä valmiina töihin klo 9. Tulen töihin noin klo 8.45, jotta ehdin vaihtaa työvaatteet päälle. Vaatetukseen kuuluu musta t-paita Prisma-logolla tai vaihtoehtoisesti Prisman vihreä raidallinen paita. Itse pidän mieluummin mustasta paidasta, koska voin viedä sen tarvittaessa kotiin pesuun, eikä seuraavana päivänä tarvitse metsästää sopivan kokoista työpaitaa. Minulla ei ole työpaikalta työhousuja, joten käytän omia mustia farkkuja työhousuina. Niissä on se huono puoli ettei niissä ole tarpeeksi taskuja kaikelle romulle mitä työpäivän aikana tarvitsen. Sain ohjaajaltani essun, jossa on kolme isoa taskua, johon saan mukavasti omat tavarani ja ne on helposti käden ulottuvilla. Pukeutumisen jälkeen laitan korvanapin paikalleen ja kiiruhdan pukuhuoneelta toimistojen luokse hakemaan radiopuhelimen.

Radiopuhelin on näppärä laite näin isossa paikassa. Päivän aikana tulee monta tilannetta jossa tarvitsee jonkun kokeneemman neuvoja esimerkiksi asiakaspalvelutilanteessa, tai jos etsii tiettyä henkilöä voi sen kautta kysäistä missä päin hän menee. Näin säästyy aikaa ja vaivaa turhalta haahuilulta. Prismassa on paljon työtekijöitä ja samaa kanavaa käyttää käyttö- ja päivittäistavara puoli, info, kassat, vartijat ja siivoojat. Korvanapissa käy siis kova kuhina koko työpäivän ajan. Onneksi siihen tottuu nopeasti.

Kun olen saanut itseni valmiiksi, etsin ohjaajani tai muun käyttötavarapuolen työtekijän ja kyselen päivän työtehtävät, ellei edellisenä päivänä ole jotain sovittu jo valmiiksi. Yleensä työt lähtevät käyntiin tavaran purkamisella. Yhdeksän aikaan aamulla lavat ja rullakot, joissa tavarat toimitetaan, on jo tuotu myymälän puolelle. Menen sinne missä sillä hetkellä eniten apua tarvitaan. Yksi tärkeimpiä työvälineitä on isot kärryt, jotka nappaan mukaani varaston puolelta. Niihin lastaan laatikot lavoilta ja rullakoista ja lähden etsimään niiden oikeaa paikkaa. Toinen tärkeä päivittäinen työväline on turvamattoveitsi. Ilman sitä työteosta ei tulisi mitään! Tavarat ovat useimmiten pakattu pahvilaatikoihin, joten avattavaa riittää ja veitseä tarvitaan. Essun taskuista löytyy lisäksi teippiä, hyllykartta, kynä ja oma puhelin, josta löytyy foodieapp, mistä pystyy tarkistamaan myymälän tuotteita ja hyllypaikkoja.

Nyt kun työssäoppimista on kulunut jo kuusi viikkoa, alkaa tavarat löytämään melko sutjakkaasti paikoilleen. Alkuun työ oli hidasta ja turhauttavaa, koska tunsin olevani enemmänkin haitaksi kuin hyödyksi. Tärkeintä oikean paikan löytämisessä on EAN-koodi, puhekielessä enari. Se on viivakoodi jota käytetään yleisesti tuotepakkauksissa. Viivakoodin kolme viimeistä numeroa on ns. juoksevia numeroita ja tuotteen oikea paikka on helppo varmistaa hyllyetiketeissä olevista enareista. Välillä käy niin, että paikkaa ei löydy ja tuote saattaa olla uusi, jolloin sille pitää keksiä paikka. Piccolinkillä luetaan enari ja laitetaan tuote etikettijonoon. Sen jälkeen etiketit käydään tulostamassa tietokoneelta. Joillekin tuotteille ei tehdä etikettejä vaan ne hinnoitellaan hinnoittelulaitteella eli lyödään hintalappu tuotteen kylkeen. Piccolinkillä pystyy tarkistamaan tuotteen hinnan lukemalla sillä EAN-koodin. Piccolink on tiedonkeruupääte, jolla pystyy esimerkiksi tilaamaan tavaraa ja inventoida, tehdä hintakyselyn, kirjata hävikit ja kirjata saapuneet tuotteet varastoon.

Tavaran purkamisen yhteydessä tulee tietysti roskaa, pahvia ja muovia. Roskat kerätään kasaan joko lavalle tai rullakkoon. Viimeiseksi roskat viedään lajittelupisteelle. Lavan kuljettamiseen tarvitsee pumppukärryt. Ne ovat myös päivittäinen työkalu. Roskat lajitellaan oikeisiin roskiksiin, jonka jälkeen samanlaiset lavat kerätään päällekkäin lajittelupisteen viereen. Rullakot taitetaan kasaan. Hyllyttämisen ja tavaran purkamisen ohella palvellaan tietenkin asiakkaita, mikä tekee työstä antoisaa. Asiakkaat ovat olleet mukavia ja myös ymmärtäväisiä harjoittelijaa kohtaan.






sunnuntai 18. marraskuuta 2018

Pöytäesillepano isänpäiväksi

Sain tehtäväksi suunnitella pöytäesillepanon isänpäiväksi. Pöytään haluttiin saada asiakkaille lahjaideoita isälle. Muuta ohjeistusta en oikeastaan saanutkaan, vaan sain itse miettiä tuotteet ja esillepanon alusta loppuun.

Tehtävä tuntui aluksi hankalalta, koska Prisman valikoima on niin suuri. Onneksi suoritin tehtävän vasta seuraavana päivänä, niin minulla oli kotona ilta aikaa miettiä ja suunnitella. Käytin hyväkseni Foodie-appia, josta näkee valitun myymälän tuotteet. Halusin tuoda pöytään vaatetta, uutuuskirjoja ja elektroniikkaa.

Aloitin tehtävän tyhjentämällä ja siivoamalla pöydän ja vein tavarat omille paikoilleen. Sen jälkeen puin torson ja hain muut tuotteet myymälästä. Työ eteni ripeästi koska olin sunnitellut sen etukäteen. Toki kaikki ei mennyt suunnitelman mukaan ja jouduin hieman soveltamaan ja uusia ideoita syntyi työn edetessä.

Luonnostelua...

Pöytä ennen.

Esillepanon etenemistä.
Valmis pöytä.










































Isänpäivän jälkeen


Isänpäivän jälkeisenä maanantaina pöytä täytyi tietysti purkaa ja saada tilalle jotain muuta. Vein isänpäivätuotteet paikoilleen. Pöytään haluttiin laittaa jotain hieman jouluista, mutta ei vielä jouluesillepanoa, koska se joudutaan kuitenkin uusimaan ennen joulua.

Väliaikainen esillepano isänpäivän jälkeen.

Naamiaisasu seinä

Yksi tehtävä oli lelupuolella lasten naamiasasu seinä. Lähtökohta oli se, että tuotteet oli huonossa järjestyksessä ja osa tuotteista oli joa toisten alla piilossa niin, että asiakkaan oli mahdotonta edes löytää niitä.

Tein ensin lisätilaa siirtämällä eri kategoriaan liittyvät tuotteet hyllynpäätyyn. Niin saatiin lisää tilaa yksi kokonainen moduuli. Halusin ryhmitellä tuotteet selkeästi ja se oli suunnitelman lähtökohta. Suunnitelma eteni oikeastaan työtä tekemällä, kokeilemalla ja katsomalla. Aikaa kului tähän koko päivä. Lopputulos oli mielestäni selkeä ja myös leluosaston vastaava oli tyytyväinen.






Työssäoppimassa Prismassa



Aloitin muutama viikko sitten työssäoppimisen Halikon Prismassa, joka kuuluu Suur-Seudun osuuskauppaan. Suur-Seudun osuuskauppa SSO toimii 8 kunnassa läntisen uudenmaan ja Salon seutukunnan alueilla. SSO:n liiketoiminta-alueita ovat päivittäis- ja käyttötavarakauppa, liikennemyymälä- ja polttonestekauppa, matkailu- ja ravitsemiskauppa, rauta-, maatalous- ja puutarhakauppa sekä autokauppa.

Työskentelen Halikon Prisman käyttötavarapuolella. Työtehtäviini kuuluu asiakaspalvelu, hyllyttäminen, esillepanot ja yleinen järjestely. Työ on melko fyysistä ja askeleita päivän aikana kertyy paljon, koska paikka on iso ja välimatkat pitkiä. Tekemistä on runsaasti ja yhtään tylsää päivää ei ole tullut vastaan. Pidän työssä juuri siitä, että hommaa riittää!

Ensimmäisinä päivinä asiaa ja opittavaa tuli paljon. Voisin sanoa, että ensimmäinen viikko oli melko raskas ja työpäivän jälkeen ei paljon muuta jaksanut kuin syödä ja nukkua. Seuraava viikko lähtikin paremmin käyntiin, kun oli jo hieman oppinut talon tavoille. Joka päivä opin uutta ja asiakkaitakin pystyy palvelemaan itsenäisemmin. Työkaverit ovat olleet mukavia ja kärsivällisiä kysymystulvan keskellä :)

Kaikilla työntekijöillä on radiopuhelimet ja korvanapit. Ongelmatilanteessa on helppo kysyä neuvoa sen kautta.


torstai 11. lokakuuta 2018

Silitys ja ikkunanpesu videot

Visualistin työtehtäviin kuuluu myös näyteikkunoiden pesu ja puhdistus. Ennen esillepanoja alueen täytyy olla siisti ja vaatteiden näyttää hyvältä, joten myös silittäminen on osa työtä. Tässä omat videoni näistä tehtävistä.


Tuotekuvaukset Leino Designille

Tällä viikolla keskiviikkona ja torstaina teimme ensimmäistä kertaa kuvausjärjestelyitä. Saimme asiakastyöksi kuvata Leino Designin tuotteita. Kuvien aiheeksi oli valikoitu minimalistinen hyggeily.

Keittiöpyyhe

Minttu kyltti

Tarjotin

Hygge

Hyggeily on elämän hidastamista ja onnellisuuden tavoittelua. Hygge viittaa elämänasenteeseen johon kuuluu rentous, kiireettömyys, vaivattomuus ja pieniin arjen hetkiin heittäytyminen.









Näyteikkunan toteutus

Tiistaina 9.10.18 lähdimme tiimin kanssa toteuttamaan näyteikkunasuunnitelmaa lastenvaateliike Boboon. Suunnnitelmat oli esitelty ja hyväksytty jo aiemmin edellisellä viikolla.

Ikkunoita oli kokonaisuudessaan neljä. Saimme melko vapaat kädet, mutta ainoina ehtoina oli,  että yhdessä ikkunassa piti olla ainoastaan Gant vaatemerkkiä, sekä esillepanojen täytyi olla yksinkertaisia, jotta tuotteita on helppo vaihtaa.

Teimme yhden ikkunan kerrallaan. Katsoimme valmiiksi esille laitettavat tuotteet ja tavarat ja sen jälkeen purimme vanhat tavarat pois ja laitoimme ne omille paikoilleen. Näyteikkunan alue puhdistettiin ensin imuroimalla ja pyyhkimällä pölyt. Vauhtiin päästyämme työ eteni mukavasti. Kahteen viimeiseen ikkunaan ripustettiin viirinauha, jonka askartelimme yhdessä. Aikaa työhön meni noin kolme tuntia ja asiakaskin tuntui oleva tyytyväinen lopputulokseen.

Näyteikkuna ennen.

Näyteikkunan tekemistä.

Valmiit näyteikkunat.

Viirit.

Tulevaisuuden työ on jo täällä!

Tiistaina 2.10.18 alkoi digiviikko ja olimme Taitajankadulla kuuntelemassa Microsoft oy:n Antti Kuosmasen luentoa tulevaisuuden työstä.

Luennolla kerrottiin, kuinka tekoäly korvaa ja on jo korvannut osan nykypäivän työstä, mutta luo samalla uusia työpaikkoja. Kehittyminen lähti liikkeelle 1700-luvulta ja vauhti kiithyy vain koko ajan.

Teknologia on tullut osaksi oppimista ja tehnyt siitä luovempaa ja enemmän omaehtoista. 3D oppimisen tukena helpottaa ymmärtämistä ja tarraa mielikuvitukseen.

Mukaan astuu yhdistetty todellisuus, eli kun fyysinen todellisuus ja virtuaalinen todellisuus kohtaavat. Silloin pystyy käyttämään hologrammia osana oppimista, joka mahdollistaa sen, että saadaan aidoin mahdollinen ympäristö, joka muulla tavoin saattaisi olla liian kallista tai vaarallista. Virtuaali todellisuuden avulla voidaan harjoitella haastavia tilanteita ennakkoon tai saada asiantuntemusta ulkopuolelta työn tekemisen aikana.



Digitalisaatio

Digitalisaatio tarkoittaa digitaalisen tietotekniikan yleistymistä arkielämän toiminnoissa. Se on poistanut rajoituksia kansalaisten vuorovaikutuksesta ja monimuostoistanut palvelutyötehtäviä, muuttanut liiketoimintamalleja ja luonut uusia ansaintamahdollisuuksia. Yrityksille digitalisaatio on keino uudistaa liiketoimintaa.

Luokkatilojen värisuunnitelma

Tehtävänä oli suunnitella visualistien kahden luokkatilan seinien uudet värimaailmat. Teemana toisella puolella oli jugend ja toisella puolella trendi värit 2019.

Aloitimme tehtävän mittaamalla oman tiimimme luokkahuoneen ja piirsimme illustratorilla seinäprojektiot. Aikaisemmin olimme jo harjoitelleet moodboardien tekemistä ja niiden pohjalta lähdin suunnittelemaan luokkahuoneiden värimaailmaa.

Tahdoin, että luokkatilojen värimaailmat sointuvat yhteen ja että niissä olisi myös yhdistäviä tekijöitä. Valitsin  suurimpiin seinäalueisiin vaaleat sävyt ja pylväisiin tummemmat tuomaan kontrastia ja ryhtiä.

Lopuksi työt planssattiin ja niistä valittiin äänestämällä minun työni toteutettavaksi. Koko meidän tiimi oli kolmen ensimmäisen joukossa!


Valmis planssi.

Jugend.

Trendi värit 2019. Luokkakaverit loivat sisustukseen sopivaa taidetta.